Stichting Melanoom

Melanoom is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker, die ontstaat in de pigmentcellen van een moedervlek. Nederland staat op de tweede plaats van alle landen in Europa in waar melanoom het vaakst voor komt . Ook worden er steeds meer jonge mensen getroffen door melanoom. Het aantal patiënten is in de afgelopen twintig jaar verviervoudigd en kwam vorig jaar voor het eerst boven de zevenduizend uit. Daarvan overlijden er jaarlijks ongeveer negenhonderd. 

Wie wij zijn 
Stichting Melanoom is de belangenvereniging voor mensen met (oog)melanoom en hun naasten. Preventie, belangenbehartiging, voorlichting en (het bieden van) lotgenotencontact vormen de pijlers van onze Stichting. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een bevlogen bestuur en een team van vijftig vrijwilligers.  We werken hierin samen met onder andere KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Omdat er nog veel onwetendheid heerst over melanoom is goede voorlichting erg belangrijk. Wist je namelijk dat je de kans op het krijgen van een melanoom zelf ook kan beperken? 

Het kan iedereen overkomen 
Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek en een agressieve vorm van huidkanker. Dat klinkt niet goed en dat is het ook niet. Soms verschijnt deze moedervlek uit het niets, maar vaker ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek. Het gaat dan meestal om moedervlekken die al enigszins afwijkend waren of grote moedervlekken die bestaan vanaf de geboorte. Melanoom komt overal op het lichaam of op de slijmvliezen voor. De tumor kan uitzaaien naar de bloedbaan, lymfeklieren en andere organen zoals de lever, longen of hersenen. 

Een van de oorzaken van het krijgen van melanoom is dat mensen steeds meer zijn gaan reizen en zich vaak onvoldoende tegen zonverbranding beschermen. Soms gebeurt dit uit onwetendheid, maar soms ook om een ‘lekker’ kleurtje op te doen. Een andere reden is dat mensen huidkanker vaak niet echt serieus nemen en dat terwijl melanoom een van de meest agressieve vormen van kanker is. 

Nog veel onwetendheid bij jongeren 
Melanoom staat in de top-3 van meest voorkomende vormen van kanker bij jongeren. Terwijl 1 op de 3 niet weet wat een melanoom is. Onze missie is om dat tij te keren. Want als je er vroeg bij bent, is de kans op genezing het grootst.

Dit doen we door onder andere goede voorlichting te geven met onze campagnes als #checkjezelf (2017)  #discoveryourspot (2018) en #checkyourbody (2019) over verstandig omgaan met de zon en het regelmatig checken van je huid op verdachte plekjes. Om deze (online) campagnes te laten slagen, is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken.  Niet alleen in de zomer maar het hele jaar door. Dat doen we met name via de sociale media, omdat onze budgetten beperkt zijn en we via deze kanalen onze boodschap juist breed kunnen verspreiden.   


 
Doe je mee? 
Wij willen ‘meer genezing en minder melanoom’. Met behulp van onze kennispartners, ambassadeurs en donateurs zetten wij ons in om het tij in melanoom te keren. Wil jij ons hier ook bij helpen? Steun ons dan met een donatie. Zo kunnen we samen meer 'meters maken voor melanoom'!

Lopende projecten

Chloé_goededoelen

Door het verkopen van zelfgemaakte armbandjes wil ik geld inzamelen voor Stichting Melanoom.
€0,00 Opgehaald vanaf 23 april
Steun actie

Kids Tegen Huidkanker

Ik wil geld ophalen voor Stichting Melanoom en samen met andere kinderen bedenken hoe we er nu voor kunnen zorgen dat we later gee...
€0,00 Opgehaald vanaf 13 mei
Steun actie
€0,00 Opgehaald vanaf 28 december
Steun actie
€0,00 Opgehaald vanaf 1 maart
Steun actie

Vecht met melanoom

Jasper's peddelmarathon op de rivier de Vecht (42 kilometer) om samen met Stichting Melanoom bewustwording te vergroten rondom mel...
€0,00 Opgehaald vanaf 18 juni
Steun actie